Mayıs - haziran aylarında enginar, bakla ve bezelye attım buzluğa.
Temmuz ayında da barbun, taze fasulye, dolmalık biber ve patlıcan.
Ben çok bakındım nasıl yaparım nasıl atarım diye, cevapları annemde buldum pek tabi ki :)
Buzlukta Enginar : Temizlenmiş enginarları limonlu temiz sudan çıkardıktan sonra hızlıca yıkayıp yine limonlu kaynayan suya attım, 2 dakika bekletip şoklamak için soğuk suya attım. İyice soğuyunca çıkartıp her poşete 4 tane olacak şekilde paketledim.
Buzlukta Bakla : İç baklaları iyice yıkadım suyu iyice süzülünce buzdolabı poşetine koydum havasını aldım.
Buzlukta Bezelye : İç bezelyeleri iyice yıkadım suyu iyice süzülünce buzdolabı poşetine koydum havasını aldım.
Buzlukta Patlıcan ( Karnıyarıklık) : Patlıcanları yıkadım, saplarını kestim, kabuklarını çizgili doğradım, ortasından çiziğini attım, yarım saat tuzlu suda beklettim. Sonra iyice kurulayıp kızarttım. Kızarttıktan sonra yağını alıp soğumaya bıraktım. Soğuyan patlıcanları buzdolabı poşetine koyup havasını aldım. Bir pakete 6 tane patlıcan sığdırdım.
Buzlukta Barbunya : Barbunyaları iyice yıkadıktan sonra kaynayan suya attım, 2 dakika bekletip şoklamak için soğuk suya attım. İyice soğuyunca çıkartıp suyunu süzdürdüm ve her pakette yarım kilo olacak şekilde paketledim.
Buzlukta Taze Fasulye : Taze fasulyeleri iyice yıkadım, kuruttum, kılçıklarını temizledim yemeklik doğradım ve 750 gram olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurdum. Havasını aldım.
Hava alma işlemini en güzel pipetle yapıyorum. Poşeti doldurup ağzını elimle kapatıp pipetle havasını çekip sıkıca kapatıyorum.
Bunun dışında buzluğa kışın pastalarda kullanırım diyerek ahududu attım. Ahududuları iyice yıkadım, suyunu süzdürüp poşetledim. Hop buzluğa.
Buzluğa közlenmiş patlıcan ve közlenmiş kapya biber de attıktan sonra pek bir şey kalmıyor sanırım:)
Bundan sonraki adım Ağustos ayında yemeklik domates konservesi hazırlamakta :) Geçen sene 25 tane 370 ml kavanoz doldurmuştum. Bu sene 50 tane yapmayı planlıyorum. Çorbada, yemekte nasıl büyük kolaylık.
Hazırladığım paketleri tek kullanımlık ve 2 kişilik hazırlıyorum. Daha kalabalık olursak kullandığım paket sayısını arttırıyorum. Hem israfi önlüyorum hem de emeğimin boşa gitmemesini sağlıyorum.
Bu postu yeni kışlıklar hazırladıkça güncelleyeceğim. Hem benim için de ilerleyen yıllarda bir örnek olur, ne yapmışım diye hatırlamama yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder